keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Mitä kuntavaalien jälkeen?

Ehdokkaat flaikuttelivat toreilla ja kaduilla. Sosiaalinen media täyttyi sponsoroiduilla vaalimainoksilla ja mitä lähemmäksi vaaleja tultiin, sitä vaikeampaa niitä oli vältellä. Muutaman kuukauden ajan meitä viihdyttänyt demokratian karnevaali eli kuntavaalit ovat nyt kuitenkin ohi. Mitä niissä sitten kävikään?

Äänestysprosentti koko Suomessa sai pientä korotusta edellisiin kunnallisvaaleihin verrattuna. Koko maan suurimman puolueen titteliä kantaa Kokoomus jo kolmatta kertaa putkeen. Muut palkintokorokkeen sijoille ylsivät SDP ja Keskusta. Vaikka kolmen parhaan joukossa oleminen merkitsee voittoa, suurimman vaalivoiton saivat kuitenkin Vihreät. Ja kovimman pettymyksen Perussuomalaiset. Lisää hyvää analyysiä voit lukea Iltalehden ja Helsingin Sanomien artikkeleista.   

Koko Suomen äänestysprosentti kohosi 58,8 prosenttiin. Innokkaita äänioikeuttaan käyttäviä demokratian sankareita oli yhteensä 2 582 666 kappaletta. Vuoden 2012 kuntavaaleissa äänesti koko maassa 58,3 prosenttia. Ääniä annettiin silloin 2 493 522 kappaleita. 



(Kuva: Petri Salmen / HS, Lähde: Oikeusministeriön tulospalvelu)


Nyt kun tarkastuslaskenta on tehty, alkaa aika jolloin kunnat muodostavat valtuuston ja valitsevat hallituksen. Sote-uudistuksen myötä kuntien vastuulle jää opetus- ja kulttuuripalvelut, tekninen toimi sekä kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen. Kunnan valtuutetuilla riittää siis tehtävää. Mutta entäs ne kuntalaisten tehtävät?

Vaikka kuntavaalit ovat ohi, niin vaikuttaminen sen sijaan jatkuu. Vaikuttaminen ei lopu ikinä. Keinoja on monia. Voit hyödyntää esimerkiksi seuraavia vaikuttamisen keinoja:
  • Seurata asioiden käsittelyä hallinnossa ja olla yhteydessä poliittisiin päätöksentekijöihin
    • Hallitusten ja valtuustojen kokousten esityslistat ja pöytäkirjat ovat saatavilla kuntien nettisivuilla. Voit niiden kautta seurata mitä kunnassasi tapahtuu.
    • Tätä ei suinkaan tarvitse tehdä yksin, vaan voit vaikuttaa myös erilaisten järjestöjen kautta.
  • Käytä ääntäsi myös vaalien jälkeen
    • Aktiivisille vaikuttajille löytää tarvittaessa palstatilaa. Voit kirjoittaa paikallislehtien mielipidepalstoille, ryhtyä kolumnistiksi tai perustaa oman blogin. Kansalaisaktiivisuudelle ei ole rajaa.  
  • Tee kuntalaisaloite
    • Kuntalaisaloite on yksi konkreettisista tavoista vaikuttaa kunnan asioihin. Jokaisella kuntalaisella on oikeus aloitteentekoon.
    • Kaksi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista voi tehdä kunnanvaltuuston toimivaltaan kuuluvassa asiassa aloitteen, jonka valtuusto käsittelee.


Jos näet ongelmakohtia kunnassasi, niin älä pysy hiljaa, vaan vaikuta! Pienikin ajatus voi tuoda suurta ja positiivista muutosta kaikkien kuntalaisten elämään. 

Kiitos vaikuttamisesta!

Gurmann Saini
Hallituksen varapuheenjohtaja ja vaikuttamisintoilija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti